sso

Jak vakuovat potraviny, aby vydržely až 4x déle?

22. července 2019

Skladujte potraviny bez přístupu vzduchu a prodlužte jejich trvanlivost až čtyřikrát. Ve vakuu se zpomaluje oxidace, která je zodpovědná za zkázu, znehodnocuje výživovou hodnotu (vitamíny, minerály…) a negativně ovlivňuje chuť. Vakuováním zachováte čerstvost mnohem déle. Jaké jsou možnosti?

jak vakuovat potraviny
jak vakuovat potraviny

Co byste měli vědět

Přestože vakuovací nádoby a přístroje omezují oxidaci, neznamená to, že ji zastavují. Potraviny je třeba pravidelně kontrolovat a ty, které normálně skladujete v lednici (maso, sýry, zelenina…), nechte v lednici, i když jsou zavakuované. Kromě stavu potravin čas od času kontrolujte neporušenost těsnění, tedy že vakuum „nepovolilo“, a případně odsajte vzduch znovu.

vakuové nádoby
vakuové nádoby

Vakuové nádoby: vakuování jakýchkoli potravin, pokrmů a nápojů

Vakuové nádoby jsou nejjednodušším způsobem skladování potravin bez přístupu vzduchu. Nádoba je opatřena víčkem s ventilem, přes který odsajete vzduch s pomocí dodávané pumpy. Použití je jednoduché, stačí zapumpovat pouze párkrát – až do co největšího odporu.

vakuovačka nádob
vakuovačka nádob

Ruční vakuovačky nádob: vakuování načatých zavařenin, omáček, kompotů…

V domácnosti se vždycky hodí jednoduchá pumpička, která vysaje vzduch z jakékoli nádoby s plastovým nebo plechovým víčkem. Víčko propíchnete, do otvoru vložíte těsnění (špuntík) a vysajete vzduch. Špuntík je opakovaně použitelný a v setu dostanete 10 ks. Můžete si tak zavakuovat načaté potraviny, které nespotřebujete ihned po otevření – marmelády, olivy, hořčici a podobně.

vakuovací víčka
vakuovací víčka

Vakuovací víčka

Další možností jsou vakuovací víčka určená na tlustostěnné sklenice (marmelády, kečup, zavařeniny…). Vakuovací víčko nasadíte na sklenici místo původního a přes ventil odsajete vzduch. Víčka jsou univerzální, budou pasovat na sklenice s vnitřním průměrem hrdla v rozsahu 44-100 mm. To znamená, že nemusíte řešit, zda má sklenice od džemu 55, 62 nebo 78 mm – víčko se jejím rozměrům přizpůsobí.

vakuové svářečky
vakuové svářečky

Vakuové svářečky

Vakuování potravin do sáčků zajistí ještě delší čerstvost a trvanlivost než předchozí způsoby vakuování a je výhodné kvůli ušetření místa v lednici, mrazáku nebo při cestování. Sáčky nebo role, ze kterých si můžete ustřihnout libovolně dlouhý kus, většinou obdržíte spolu s vakuovačkou. Potraviny vložíte dovnitř, konec sáčku přichytíte do svářečky a necháte ji udělat svou práci: odsaje vzduch a sáček vzduchotěsně zataví.

  • Náhradní sáčky a role jsou k dispozici v našem e-shopu. Používání originálních sáčků je zárukou vždy dobrých výsledků, ale můžete používat i neoriginální. Jen je třeba, aby měly stejnou tloušťku (uváděno v mikronech – µ). To neplatí pro vakuovačky SICO, které jsou jako jediné designované pro sváření sáčků jakékoli tloušťky.
marinování masa
marinování masa

Marinování masa

Vakuovou svářečku můžete použít i na marinování masa. Výhodou naložení do vakua je rychlost: za zlomek času budete mít maso stejně kvalitně marinované, jako byste ho naložili přes noc do lednice. 

  • Pro urychlení marinování stačí odsát vzduch z vakuové nádoby, do které jste dali naložené maso, a nechat odpočívat podle potřeby, třeba 30 minut až několik hodin. Ke svářečce si tedy musíte dokoupit standardní vakuovou nádobu a propojovací hadičku téže značky.
  • Některé svářečky nabízejí hloubkový, plně automatizovaný marinovací program. Vakuovačka Status Provac 360 má 20minutový program, během kterého se maso smršťuje a roztahuje a tím do sebe vstřebá marinádu rychleji a intenzivněji. Podobný program má i vakuovačka Vidia VVS-001. Abyste mohli programy využívat, je třeba dokoupit si marinovací sadu. Ta se skládá z marinovací vakuové nádoby a propojovací hadičky (nezaměňovat se standardními vakuovými nádobami a hadičkami). Vakuovačky SICO program nemají.
sous-vide vařiče
sous-vide vařiče

Ponorné sous-vide vařiče: Vaření ve vakuu pro měkkost a šťavnatost

Metoda sous-vide je v profesionálních kuchyních běžným způsobem přípravy masa, protože neexistuje lepší cesta, jak dosáhnout takové šťavnatosti a měkkosti.  Tentýž výsledek můžete získat i vy, a to s domácím sous-vide vařičem. Ve vakuu lze vařit nejen hovězí maso, ale doslova cokoli včetně brambor, zeleniny nebo křehkého rybího filé.

  1. Suroviny je třeba zavakuovat do sáčku s pomocí vakuové svářečky. Do sáčku rovnou přidejte i marinádu, a pokud má vaše vakuovačka marinovací program, před vařením ho využijte.
  2. Na vaření potřebujete velký hrnec, do kterého se vejde 6-25 litrů vody (podle typu vašeho sous-vide vařiče).
  3. Sous-vide vařič se nasadí na okraj hrnce tak, aby jeho konec byl ponořen do vody. Teď už stačí nastavit teplotu a čas a počkat na signál oznamující ukončení vaření.

Potřebujete poradit?

Nevyznáte se ve vakuovačkách a jejich příslušenství? Zavolejte nebo napište a společně vybereme to, co hledáte.

+420 800 110 990
+420 776 584 237
objednavky‌‌M‌‌sana-store.com

Informační oznámení: Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online, v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.

Souhlasím
###message