sso

Jak vybrat odšťavňovač?

17. září 2018

Vybrat si odšťavňovač podle vašich potřeb je základem pro to, abyste u odšťavňování vydrželi. Za více než 25 let praxe v oboru jsme se setkali s mnoha lidmi, kteří odložili odšťavňovač třeba už po měsíci. Jako nejčastější důvody uváděli složité sestavování, zdlouhavé čištění nebo nepříliš chutnou šťávu.

jak vybrat odšťavňovač
jak vybrat odšťavňovač

3 věci, které musíte vědět, než začnete vybírat odšťavňovač

  • Neexistuje odšťavňovač, který by byl skvělý úplně na všechny druhy ovoce a zeleniny.
  • O tom, jaké výsledky budete mít s konkrétním ovocem a zeleninou, rozhoduje kromě kvality surovin systém odšťavňování (odstředivý, horizontální šnekový, vertikální šnekový, dvouhřídelový).
  • Není ideální vybírat si odšťavňovač jen podle ceny. Je krátkozraké myslet si, že ten nejlevnější vám bude určitě stačit, a stejně tak neplatí čím dražší, tím lepší.

Co budete nejčastěji odšťavňovat?

  • Citrusy zvládnou s dobrými výsledky všechny odšťavňovače.
  • Jablka a hrušky zvládnou také všechny odšťavňovače. Problém nastává, pokud chcete zpracovávat velké množství uskladněných (moučných) jablek, se kterými si poradí jen odstředivky, a vůbec nejlepší je na to šnekový Champion Juicer.
  • Kořenovou zeleninu můžete odšťavňovat s jakýmkoli odšťavňovačem, ve šťávě ale budou rozdíly. Nejchutnější šťávu připraví dvouhřídelový, horizontální šnekový a odstředivý odšťavňovač. Šťáva z některých vertikálních šnekových odšťavňovačů už může obsahovat větší podíl drti, která přidává na hořkosti. Vertikální šneci jsou obecně na časté odšťavňování většího množství kořenovky nejméně vhodné (menší množství není problém).
  • Listová zelenina a bylinky se bezkonkurenčně nejlépe odšťavňují s dvouhřídelovými přístroji, na druhém místě jsou horizontální šnekové a na třetím vertikální šnekové odšťavňovače. Jediné odstředivky listovou zeleninu nezvládnou.
  • Tropické ovoce, jako je ananas, kiwi nebo mango jsou nejsnadnějším úkolem pro vertikální šnekové odšťavňovače, dobře je zvládají i horizontální šnekové. Dvouhřídelový model vám odšťavní tropické ovoce za předpokladu, že máte hrubé síto a trochu trpělivosti, protože kousky je třeba vhazovat pomalu. Odstředivky dokážou vylisovat ananas nebo kiwi celkem obstojně, ale s nižší výtěžností.
  • Bobuloviny a lesní plody lze v menším množství – pro ovonění šťávy z jiného ovoce a zeleniny – přihodit do každého odšťavňovače. Samotné bobule, jako je rybíz, maliny, angrešt nebo rakytník, ale skvěle zvládnou jen vertikální šnekové odšťavňovače. Horizontální šneci a dvouhřídelové přístroje si s nimi poradí, jen pokud odšťavňujete menší množství, při vhazování nespěcháte a v odšťavňovači máte ideálně hrubé síto.
  • Peckovice, jako jsou broskve, švestky, třešně nebo meruňky nejsou pro odšťavňování ideální surovinou kvůli jejich měkké konzistenci. U většiny odšťavňovačů je lze vylisovat v menším množství jako doplňkovou surovinu, pro větší množství je nejlepší vertikální šnekový odšťavňovač. Žádný odšťavňovač si neporadí s peckami, a tak je třeba je vždy odstranit, i v případě třešní.

Shrnutí:

  1. Budete odšťavňovat hlavně ovoce a další měkké suroviny, zatímco kořenová zelenina bude v menšině? Vybírejte nejlépe mezi vertikálními šnekovými odšťavňovači. Vhodná je i odstředivka.
  2. Plánujete připravovat především šťávy z kořenové a listové zeleniny a bylinek, zatímco ovoce bude jen doplňkem v menším množství? Váš výběr se zužuje na dvouhřídelové a horizontální šnekové odšťavňovače. Pokud oželíte listovou zeleninu, může to být i odstředivý model.
  3. Jestliže se neobejdete bez odšťavňování samotných bobulovin a tropického ovoce, volte některý z vertikálních šnekových odšťavňovačů.
  4. Kdo chce odšťavňovat tak nějak všechno, ovoce, listovou a kořenovou zeleninu půl na půl, měl by jednoznačně volit horizontální šnekový odšťavňovač. Ten má obvykle i další doplňkové funkce, jako je sorbet, domácí těstoviny, dětské příkrmy nebo ořechová másla. K vybraným modelům lze dokoupit lis na olej.
jak vybrat odšťavňovač
jak vybrat odšťavňovač

Jak často budete odšťavňovat?

Každodenní nebo pravidelné odšťavňování: Volte mezi šnekovými, případně dvouhřídelovými modely. Pořiďte je ideálně u specializovaného prodejce, aby váš nový přístroj pravidelnou zátěž vydržel a také se pohodlně používal.

Příležitostné nebo sezónní odšťavňování: Postačí odstředivka, případně nějaký levnější odšťavňovač z běžné prodejní sítě. Levné přístroje se mohou obtížněji sestavovat, jejich používání nemusí být pohodlné a zároveň mají nižší životnost vzhledem k méně kvalitním materiálům i motorům. Pokud jde o odstředivky, včetně prémiových, kvůli většímu sítu vyžadují více času na čištění. Právě proto je kategorie všech levných odšťavňovačů nebo odstředivek (levných i prémiových) vhodnější spíše na občasné odšťavňování – jejich nevýhody vás pravděpodobně nebudou až tak obtěžovat.

ovocné a zeleninové šťávy
ovocné a zeleninové šťávy

Kolik šťávy budete potřebovat?

Běžné množství: Nízkootáčkové odšťavňovače (šnekové a dvouhřídelové) mívají omezený provoz na 30 minut. Za tu dobu vylisují 4 litry šťávy, což je pro každodenní použití v domácnosti zcela dostačující.

Velké množství: Pro vylisování velkého množství surovin naráz jsou vhodnější odstředivé odšťavňovače. Mají větší plnicí otvory a jsou rychlejší, a tak zpracujete ovoce a zeleninu za zlomek času oproti šnekovým a dvouhřídelovým.

jak vybrat odšťavňovač
jak vybrat odšťavňovač

Který odšťavňovač má nejvyšší výtěžnost?

Pořadí ve výtěžnosti je následující:

  1. Dvouhřídelové odšťavňovače: Díky dvěma proti sobě se otáčejícím hřídelím mají tyto přístroje bezkonkurenční výtěžnost, a to hlavně z kořenové a listové zeleniny. Při odšťavňování kořenovky je nutné více tlačit na pěchovací zátku, což může být pro řadu uživatelů odrazující, stejně jako složitější čištění.
  2. Šnekové odšťavňovače: Horizontální i vertikální modely mají sice o něco nižší výtěžnost než dvouhřídelové, ale pořád se dá označit za vysokou. Největší výhodou šneků je jejich univerzálnost, pohodlná obsluha a snadné čištění a právě proto jsou u většiny uživatelů volbou číslo jedna.
  3. Odstředivé odšťavňovače: Hlavní výhodou odstředivek je rychlost, což s sebou pochopitelně nese nižší výtěžnost. Suroviny pobydou v odšťavňovači kratší dobu a nevylisují se úplně dokonale. I kvůli zdlouhavějšími čištění jsou odstředivky nejméně oblíbené a můžeme je doporučit jen v případě, že chcete odšťavňovat jen občas.
čerstvé šťávy
čerstvé šťávy

Který odšťavňovač dělá nejlepší šťávu?

Kvalita šťávy je pro většinu uživatelů jedním z nejdůležitějších kritérií.

Nízkootáčkové odšťavňovače (dvouhřídelové a šnekové) poskytují šťávu vysoké kvality a výrazné chuti a mají delší trvanlivost. Není problém odšťavnit si šťávu do zásoby a skladovat ji v lednici až 24 hodin. Díky pomalejší oxidaci v ní zůstane většina vitamínů.

Vysokootáčkové odšťavňovače (odstředivé) produkují šťávu vodové konzistence i chuti a s vyšším obsahem pěny (pěnu lze přecedit). Šťáva rychleji oxiduje a je třeba vypít ji co nejdřív po vylisování.  

ruční lis z-star
ruční lis z-star

Pár slov k ručním odšťavňovačům

Ruční odšťavňovače skvěle poslouží k příležitostnému odšťavňování například na chatě nebo při cestování. S většinou z nich můžete odšťavňovat prakticky jakékoli ovoce a zeleninu, pro každodenní používání a pro větší množství surovin se ale nehodí. I když získáte šťávu vysoké kvality, proces ručního lisování vyžaduje trochu té námahy a je zdlouhavý. Jediné, co můžete s ručním lisem odšťavňovat klidně denně, jsou nejrůznější trávy, bylinky a mladá pšenice nebo ječmen. V tomto případě budete spokojeni.

jak vybrat odšťavňovač
jak vybrat odšťavňovač

Levný, nebo drahý?

Levný přístroj z běžné prodejní sítě vám může dobře posloužit, pokud plánujete odšťavňovat jen občas nebo sezónně. Na každodenní odšťavňování to ale většinou není – nekvalitní přístroje se často složitě sestavují, protože díly do sebe nezapadají úplně přesně, taky se obtížněji myjí a šťáva bývá s obsahem drti. Vyšší obsah drti je nežádoucí kvůli negativnímu vlivu na chuť, hlavně v případě mrkve a další kořenové zeleniny. Pokud chcete odšťavňovat každý den a dlouhodobě, jednoznačně doporučujeme připlatit si. Ceny prémiových odšťavňovačů se sice mohou zdát vysoké, ale ve výsledku na nich ušetříte:

  • Prémiové přístroje mají výkonný motor, jsou z kvalitnějších materiálů a jejich konstrukce je dokonale promyšlená. Díky tomu nedochází k předčasným opotřebením. Odšťavňovač vám bude sloužit skutečně dlouhá léta (klidně v řádu desítek let).
  • Většina specializovaných prodejců nabízí kvalitní záruční a pozáruční servis a máte jistotu dostupnosti náhradních dílů. To životnost přístrojů ještě zvyšuje.
  • Prémiový odšťavňovač má vyšší výtěžnost, takže na šťávu nespotřebujete tolik surovin. Investice se postupně vrací z peněz ušetřených za ovoce a zeleninu.
  • Řada uživatelů svůj levný odšťavňovač brzy odloží, protože se komplikovaně sestavuje, používá i myje. Dá se říct, že tím okamžikem vyhodil několik tisíc z okna. Oproti tomu s kvalitním přístrojem pravděpodobně vydržíte odšťavňovat dlouhodobě. Bude vás bavit a ne trápit.

Závěrečné shrnutí

Pokud je pro vás nejdůležitějším kritériem maximální možná výtěžnost a mimořádná kvalita šťávy a zároveň vám nevadí dělat při odšťavňování nějaké ty kompromisy, jakými jsou pomalejší vhazování, dodržování vhodného pořadí surovin, vyvinutí větší síly při pěchování mrkve a o něco složitější čištění (ale není to tak hrozné :), dvouhřídelový odšťavňovač je pro vás nejlepší volba.

Pro toho, kdo hledá univerzální odšťavňovač se skvělou výtěžností, se kterým může lisovat nejširší škálu ovoce a zeleniny a který se za každých okolností pohodlně používá i udržuje, jsou tu šnekové odšťavňovače. Právem jsou dlouhodobě nejprodávanější – většina uživatelů zkrátka ráda oželí trochu té výtěžnosti, hlavně když za to získají maximální pohodlí při obsluze. Pro každodenní používání jsou šneci ideální. Horizontální odšťavňovač si pořiďte, pokud budete zpracovávat převážně kořenovou a listovou zeleninu, vertikální odšťavňovač je lepší při převaze ovoce a dalších měkčích surovin. Pokud budete obojí odšťavňovat nastejno, volte horizontál.

Odstředivé odšťavňovače jsou tu pro ty, kteří preferují rychlost nebo chtějí odšťavňovat velké množství surovin naráz a zároveň jsou smířeni s nižší výtěžností a horší kvalitou šťávy. Kvůli zdlouhavějšímu čištění je nedoporučujeme těm, kteří plánují odšťavňovat denně a dlouhodobě.

Mechanické (ruční) odšťavňovače doporučujeme jen pro příležitostné používání nebo pro lisování surovin, ze kterých nepotřebujete litry šťávy. Kvalita šťávy je stejná jako u elektrických šnekových odšťavňovačů.

druhy odšťavňovačů
druhy odšťavňovačů

Bonus: Naše tipy, jak číst recenze

V recenzích odšťavňovačů, které najdete na internetu, jsou často velmi zavádějící informace. Které z nich berte raději s rezervou?

  • Hodnocení výtěžnosti: Pokud není zjevné, že měl recenzent doma minimálně několik různých přístrojů stejné kategorie, jeho hodnocení výtěžnosti (ať už kladné nebo záporné) neberte jako stoprocentně směrodatné. Když člověk nemá s čím porovnávat nebo má příliš nereálná očekávání, těžko výtěžnost zhodnotí objektivně. Výtěžnost je navíc naprosto závislá na kvalitě surovin. Pokud uživatel odšťavňoval starší jablka nebo jakékoli přezrálé suroviny, určitě není chybou odšťavňovače, že vylisoval málo šťávy nebo z něj vyšla spíš kaše.
  • Hodnocení ceny: Není výjimkou, že jeden recenzent zhodnotí stejnou částku jako výhodnou a druhý jako nepřiměřenou. V každém případě se jedná o subjektivní názor, který my osobně nepovažujeme za relevantní pro váš výběr odšťavňovače. Protože se na trhu odšťavňovačů pohybujeme už spoustu let a taky jsme jich spoustu otestovali, víme, že částky od 6.000 Kč (nejčastěji okolo 10.000 Kč) jsou v případě kvalitních přístrojů naprosto přiměřené. Problém je v tom, že na trhu jsou i přístroje, které také stojí 10.000 Kč, ale naším testováním by rozhodně neprošly. Pokud chcete mít jistotu, vyberte si svůj odšťavňovač v našem e-shopu. Neprodáváme nic, co bychom si sami domů nepořídili. 
  • Plasty jako mínus: Občas se některý z recenzentů obává, že díly jeho odšťavňovače možná dlouho nevydrží, protože jsou plastové. Jenže není plast jako plast. V případě levných plastů, které vypadají chatrně na první pohled, se skutečně může stát, že se brzy znehodnotí. U prémiových přístrojů ale toto vůbec řešit nemusíte – plasty jsou velmi odolné a například lisovací šneky se vyrábějí z mimořádně tvrdého materiálu GE Ultem.
  • Hmotnost odšťavňovače: Pokud si některý z recenzentů stěžuje, že jeho odšťavňovač je příliš těžký, berte to jako pozitivní informaci. Čím těžší je přístroj, tím je pravděpodobnější, že je vyroben z pořádných materiálů.
  • Malý plnicí otvor: Hlavně u šnekových nebo dvouhřídelových odšťavňovačů se setkáváme s tím, že je v recenzích negativně hodnocena velikost jejich plnicího otvoru. Ve skutečnosti je často tak velký, jak jen bezpečnostní předpisy umožňují. Při výrobě se musí dbát na to, aby ruka nešla prostrčit do lisovacího ústrojí. Zároveň by výrobce měl přizpůsobit otvor síle motoru, což se v mnoha případech neděje – nenechte se nalákat na levný šnekový odšťavňovač s obřím plnicím otvorem. Je pravděpodobné, že jeho motor do několika měsíců vyhoří, protože nebude schopen utáhnout množství surovin, které do velkého otvoru vhazujete.
  • Kromě toho neberte v potaz jakékoli negativní hodnocení přístroje, pokud ho uživatel používal k odšťavňování surovin, na které není úplně vhodný. Odstředivka neodšťavní listovou zeleninu nebo rybíz, dvouhřídelový odšťavňovač může mít přirozeně problémy s ananasem a vertikální šneci se mohou zastavit (bezpečnostní pojistka), pokud do nich naházíte velké kusy mrkve.

Komerční odšťavňovače

V provozovnách, jako jsou juice bary a kavárny, se většinou používají odstředivé odšťavňovače. Cestu do komerčního prostředí si ale v posledních letech našlo i několik prvních šnekových přístrojů, které ještě donedávna nebyly vůbec k dostání.

Odstředivé odšťavňovače jsou rychlé a to je hlavní důvod, proč jsou zatím nejčastější volbou provozovatelů barů. Pokud i vy o něm přemýšlíte, je třeba dopředu počítat s nějakými těmi nevýhodami: odstředivky jsou vhodné jen na omezenou škálu surovin (jablka, citrusy a kořenovou zeleninu), složitěji se čistí a šťáva je nižší kvality, obsahuje pěnu a má vodovou konzistenci i chuť. Kvalitním zástupcem komerčních odstředivek je odšťavňovač Caedo.

Šnekové odšťavňovače přinášejí do barů a kaváren doslova revoluci. I když jde o nízkootáčkový přístroj a odšťavňování bude pomalejší, oproti odstředivkám má jednoznačně více výhod: čistá kvalitní šťáva, která skvěle chutná, snadné a rychlé čištění, možnosti lisovat prakticky všechno včetně bobulovin, ananasu a listové zeleniny. Jedním z mála komerčních šneků na trhu je Sana Horeca od spolehlivé české značky, která nabízí nadstandardní servis.

Dvouhřídelové odšťavňovače jsou v komerčních provozech využívány spíše zřídka. Preferují je podnikatelé, pro které je nejdůležitějším kritériem mimořádná kvalita šťávy a ohromující výtěžnost, zejména z kořenové a listové zeleniny. Investice do komerčního dvouhřídelového odšťavňovače je už přece jen vyšší, jako například v případě Angel Juiceru Mini. Kvalita přístroje i šťávy je ale zaručena.

komerční odšťavňovače
komerční odšťavňovače

Jsme tu pro vás, zavolejte!

Pokud si stále nevíte rady, určitě nám napište nebo zavolejte. Odšťavňovači se zabýváme od doby, kdy začínaly pronikat na český trh, a tak vám snadno dokážeme poradit, který přístroj bude tím pravým přesně pro vás.

+420 800 110 990
+420 776 584 237
objednavky‌‌M‌‌sana-store.com

Informační oznámení: Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online, v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.

Souhlasím
###message