Odšťavňování není jen nesmyslný trend. My odšťavňujeme už pěknou řádku let, protože:
- je těžké 365 dnů v roce sníst tolik ovoce a zeleniny, kolik je třeba (má tvořit asi polovinu veškeré naší stravy)
- ovoce a zeleniny je třeba jíst tolik, protože už dávno nemají tolik vitamínů jako před 30 lety - například takové jablko ztratilo mezi lety 1985-2002 60 % vitamínu C
- tělo si vezme ze šťáv až 4x více vitamínů než z celých plodů (zdroj: Čerstvé ovocné a zeleninové šťávy)
- pro pořádnou porci vitamínů nám stačí jedna, nebo lépe dvě sklenice šťávy denně - a to je brnkačka
Pro to, aby vás odšťavňování bavilo, je dobré vybrat si správný odšťavňovač. Testujeme odšťavňovače 30 let a za ta léta dobře víme, jak dokáže nesprávný odšťavňovač potrápit, až nakonec skončí na půdě.
Z naší zkušenosti jsou na obsluhu i čištění vždycky nejpohodlnější šnekové odšťavňovače. Ty navíc umí odšťavnit nejvíc druhů ovoce a zeleniny (s dobrou výtěžností!) a dělají kvalitní šťávu, která nejen chutná, ale taky vydrží do druhého dne v lednici (ta z odstředivky nevydrží).
P.S. Pro optimální zdraví je ideální jak odšťavňovat, tak stále jíst i celé plody. Střídejte to.