###message

3 změny v jídelníčku, které pořádně pohnou se zdravím i energií

5. ledna 2023

Odšťavňování, klíčení a mletí mouky. To je svatá trojice, která se postará o pořádnou výživu a konečně pohne vaším zdravím i energií vpřed. Dneska se dozvíte jak!

3 změny v jídelníčku, které pořádně pohnou se zdravím i energií
proč odšťavňovat

#1 Odšťavňování

Odšťavňování není jen nesmyslný trend. My odšťavňujeme už pěknou řádku let, protože:

  • je těžké 365 dnů v roce sníst tolik ovoce a zeleniny, kolik je třeba (má tvořit asi polovinu veškeré naší stravy)
  • ovoce a zeleniny je třeba jíst tolik, protože už dávno nemají tolik vitamínů jako před 30 lety - například takové jablko ztratilo mezi lety 1985-2002 60 % vitamínu C
  • tělo si vezme ze šťáv až 4x více vitamínů než z celých plodů (zdroj: Čerstvé ovocné a zeleninové šťávy)
  • pro pořádnou porci vitamínů nám stačí jedna, nebo lépe dvě sklenice šťávy denně - a to je brnkačka

Pro to, aby vás odšťavňování bavilo, je dobré vybrat si správný odšťavňovač. Testujeme odšťavňovače 30 let a za ta léta dobře víme, jak dokáže nesprávný odšťavňovač potrápit, až nakonec skončí na půdě.

Z naší zkušenosti jsou na obsluhu i čištění vždycky nejpohodlnější šnekové odšťavňovače. Ty navíc umí odšťavnit nejvíc druhů ovoce a zeleniny (s dobrou výtěžností!) a dělají kvalitní šťávu, která nejen chutná, ale taky vydrží do druhého dne v lednici (ta z odstředivky nevydrží).

P.S. Pro optimální zdraví je ideální jak odšťavňovat, tak stále jíst i celé plody. Střídejte to.

klíčení

#2 Klíčení

Kdy rostlina obsahuje nejvíc vitamínů a minerálů? Když klíčí! Tehdy se její výživová hodnota mnohonásobně zvyšuje. A protože je klíčení strašně jednoduché a časově nenáročné, byla by věčná škoda, kdyby si nenašlo prostor i u vás doma.

  • Klíčky jsou jedním z nejkvalitnějších zdrojů vitamínů, minerálů a dalších prvků. Je to i proto, že je jíte čerstvé.
  • Můžete klíčit po celý rok a mít tak přísun vitamínů i v měsících, kdy není tolik čestvého ovoce a zeleniny.
  • Klíčení vám sebere asi tak 3 minuty denně. Samotné klíčení trvá 2-8 dní podle druhu semen.

Co všechno se dá klíčit: semena zeleniny, luštěnin, obilovin a bylin (vojtěška, sezam, pohanka, slunečnice, pšenice, žito, oves, čočka, hrách, fazole, sója, nebo brokolice atd.), řeřicha, rukola, hořčice

Klíčky můžete jíst samotné (třeba mungo klíčky chutnají jako mladý hrášek) nebo si jimi ozdobit jakékoli jídlo (chléb, polévku, hlavní jídlo). Dají se přidat i do smoothie.

A proč vlastně klíčit doma, když klíčky se dají koupit v supermarketu? My ty kupované už ochutnali a ještě se nám nestalo, aby byly dobré. Bývají přestárlé a nahořklé. My používáme ke klíčení klíčicí misky nebo sklenice. Uvidíte, že si je oblíbíte i vy.

domácí celozrnná mouka

#3 Mletí mouky

Mlít mouku doma? To určitě! Počkejte... a čtěte dál :) Domácí mletí mouky je dneska stejně jednoduché jako si umixovat smoothie - nebo spíš jednodušší, protože na rozdíl od mixéru nemusíte mlýnek čistit.

Proč mlít doma?

Protože mouka je obsažená snad v každém našem jídle - takže když ji vyměníte za zdravější, která bude čerstvá a plná vitamínů, minerálů a zdravých olejů, s vaším zdravím se budou dít věci. Z mouky, kterou umelete doma, můžete péct a vařit naprosto cokoli. Máme to vyzkoušeno!

Jak mlít doma?

  • vyberte si zrna ke mletí: pšenici, ječmen, žito, špaldu, rýži, kukuřici...
  • nasypte je do násypky mlýnku - doporučujeme elektrický, protože je to bez práce
  • zapněte mlýnek
  • za pár minut máte kilo celozrnné mouky včetně klíčků (kupovaná mouka je klíčků zbavená!)
  • pokud používáte mlýnek pravidelně, není třeba ho čistit
  • jestliže mlýnek týden stál, před dalším mletím do něj hoďte hrst rýže, která ho pročistí - a to je vše

Mlecí kameny se nikdy neopotřebují a je pravděpodobné, že jakmile jednou přinesete mlýnek na mouku do své kuchyně, zůstane vaším parťákem nejspíš už navždy.

napište nám

Informační oznámení: Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online, v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.