Moštovač nevyžaduje připojení k elektrické síti a za nedeštivého počasí ho lze používat přímo na zahradě. Veškeré kovové díly včetně šroubků jsou nerezové, filtrační pytel je z lavsanu. Lavsan je odolná omyvatelná látka, kterou lze používat opakovaně a vydrží velmi dlouho. V případě potřeby je náhradní pytel k dostání v našem e-shopu.
domácí moštovač
Fruit Press VP-3S
Domácí moštovač Fruit Press VP-3S pro lisování nadrceného ovoce a zeleniny. Objem 3 litry.
Nákup na splátky
Produkt je možné koupit na splátky prostřednictvím společností Essox nebo Cofidis.
Popis produktu
Domácí moštovač Fruit Press VP-3S
Domácí moštovač Fruit Press VP-3S je vhodný na lisování menšího množství ovoce a zeleniny - objem lisovacího koše jsou 3 litry. Při jednom lisovacím cyklu můžete získat 1,5-1,7 litru čisté kvalitní šťávy, kterou můžete ihned pít, pasterovat (konzervace tepelnou úpravou) nebo použít k výrobě sirupu a vína.
Lze lisovat jablka, hrušky, hroznové víno, rybíz, angrešt, maliny, třešně, dýně, jeřabiny, ostružiny a podobné plodiny, které mohou být klidně i přezrálé. S přezrálými surovinami, jako jsou moučná jablka, si neporadí ani ty nejdražší šnekové nebo dvouhřídelové odšťavňovače! Moštovač umí lisovat i kořenovou zeleninu a citrusy.
Kromě bobulí je nutné každou surovinu předem nastrouhat, nakrouhat nebo nasekat, ať už ručně, s kuchyňským food procesorem nebo elektrickým struhadlem. Proto se moštovač nedá srovnávat se standardními velkými moštovači, které jsou obvykle velikosti stolu a zařízení pro nasekání surovin mají integrované uvnitř. Jednoduše je moštovač Fruit Press VP-S3 vhodný spíš pro menší zahrádku.
Někteří uživatelé používají moštovač Fruit Press VP-3S i jako doplněk k odšťavňování s elektrickým odšťavňovačem - dovylisují odpad, který z odšťavňovače vyšel, a maximalizují tím výtěžnost ze surovin. Odpad z odšťavňovače navíc není třeba nijak připravovat, může se rovnou lisovat. Výsledkem je vždy kvalitní šťáva bez obsahu pěny.
Doporučujeme na:
jablka, hrušky, hroznové víno, rybíz, angrešt, maliny, ostružiny, třešně, dýně, jeřabiny, arónie, kořenová zelenina, citrusy, odpad z odšťavňování
Nevhodné na:
listová zelenina, bylinky
Jednoduchý a masivní
Jak to funguje?
- Jablka, hrušky, mrkve, ananas nebo dýně musí být nejprve nastrouhány nebo nasekány. To lze provést drtičem na ovoce, dřevěným tloukem, food processorem nebo kuchyňským robotem. Struhadlo je nejméně pracná metoda a při větším množství surovin znamená velkou úsporu času i práce.
- Citrusy je třeba oloupat a nakrájet na menší kousky.
- Hrozny, angrešt a třešně je nejlepší pomačkat šťouchadlem na brambory.
- Malé ovoce a bobule (rybíz, maliny, jeřabiny, arónie) lze lisovat přímo, ale pro lepší výtěžnost je dobré je předem promíchat nebo pomačkat šťouchadlem na brambory.
Připravená drť se vloží do lisovacího koše, ve kterém je rozprostřený filtrační pytel. Čerstvou šťávu vylisujete z drti jednoduchým otáčením páky ve směru hodinových ručiček, čímž posunujete tlačný disk dolů.
Jakou výtěžnost očekávat?
Nejvíce šťávy získáte z čerstvých surovin, které lisujete ihned po sklizni. Orientační výtěžnost z čerstvých drcených jablek je 50-70 % šťávy (z celkové hmotnosti). Ze starších jablek, která byla nějakou dobu skladovaná nebo sesbíraná ze země, získáte 20-40 % šťávy. To se může zdát málo, ale pořád jde o dobrý výsledek v porovnání s elektrickými odšťavňovači, které nezvládnou moučná jablka vůbec.
Pro zvýšení výtěžnosti můžete udělat následující: jakmile se zdá, že už je šťáva vylisována, nechte moštovač pět minut odpočívat. Potom otočte pákou o půl otočky. Znovu nechte pět minut stát a znovu otočte. Postup opakujte tak dlouho, dokud vytéká šťáva a dokud lze otáčet pákou bez většího úsilí.
Snadná údržba
Po každém použití opláchněte sběrnou misku s vývodem a lisovací koš pod tekoucí vodou. Nechte uschnout, nebo osušte čistou utěrkou. Nepokládejte díly zpátky na dřevěnou základnu, pokud nejsou úplně suché. Rukou odstraňte drť z filtračního pytle, potom jej propláchněte a nechte uschnout.
Hlavní prvky
- kvalitní materiály: nerez a dřevo
- univerzalita: lze lisovat všechno kromě listové zeleniny
- zpracuje moučná jablka a další přezrálé suroviny
- nutnost ovoce a zeleninu předem nadrtit (např. elektrickým struhadlem)
- výtěžnost z čerstvých surovin 50-70 %
- výtěžnost z uskladněných surovin 20-40 %
- objem 3 litry je vhodný pro menší zahrádku
- šťávu lze ihned pít nebo pasterovat
- šťáva je kvalitní, čistá, vhodná pro výrobu domácích džemů, sirupů a vína
- kompaktní velikost: lze používat i v kuchyni (např. vylisování přebytečné vody ze strouhaných brambor na bramboráky)
- odolný filtrační pytel
Obsah balení
- rám
- dřevěná základna s protiskluzovými nožičkami
- vřeteno s pákou
- tlačný disk
- lisovací koš (výška 160 mm, průměr 155 mm)
- odtoková miska s vývodem
- filtrační pytel 3 l
Parametry
- Výrobce
- Apple Press Ltd.
- Barva
- červená - nerez
- Země původu
- Lotyšsko
- Způsob odšťavňování
- mechanický
- Objem nádoby
- 3 l
- Rozměry v mm (V x Š x D)
- 300 x 240 x 270 mm
- Hmotnost (kg)
- 7 kg
- Záruční doba
- 24 měsíců
k danému produktu?
Diskuze
k danému produktu?