###message

Co a jak sušit?

9. dubna 2024

Chcete se dozvědět, jak v sušičce správně sušit jablka, houby, meruňky, nebo si nevíte rady, jak na masové jerky nebo domácí jogurt? Pro rychlý přechod klikněte na požadované téma:

Sušení ovoce, zeleniny a hub v sušičce
Sušení masa v sušičce (jerky)
Sušení bylinek a koření v sušičce
Jogurt ze sušičky
Kynutí chleba a rozpékání pečiva v sušičce
Sušení domácích těstovin

Sušení ovoce, zeleniny a hub v sušičce

Sušení ovoce, zeleniny a hub v sušičce

Sušit lze prakticky jakékoli ovoce a zeleninu. K sušení vybírejte jen zralé (nikoli přezrálé) suroviny, bez známek poškození či napadení hnilobou nebo plísní. Nebojte se sušit ani kyselé nebo málo sladké plody (například kyselá jablka), právě naopak! V surovinách se v průběhu dehydratace koncentrují přírodní aroma a cukry, takže oproti čerstvým potravinám mají sladší a výraznější chuť.

Vybrané plody vždy dobře omyjte, osušte a nakrájejte na plátky – níže najdete orientační doporučení, jak by měly být plátky konkrétního ovoce, zeleniny nebo hub silné. Všechny kousky by měly být stejné.

Plátky nebo kousky surovin naskládejte na tác tak, aby se vzájemně nepřekrývaly. Pod šťavnatější suroviny dejte raději sušicí vložku, aby z nich neodkapávala šťáva na spodní tácy, a také z důvodu jednodušší následné údržby.

Nastavte sušení dle doporučení v návodu k sušičce, a pokud konkrétní suroviny sušíte poprvé, každých pár hodin je zkontrolujte. Jak poznáte, že je hotovo? Usušené houby a zelenina by měly být při stisknutí tvrdé a křehké, ovoce zase kožnaté a pružné (níže u každé suroviny uvádíme, jaké vlastnosti má, když je správně usušená). Můžete také naříznout jeden kousek, který jste nechali trochu vychladnout, a zkontrolovat, jestli uvnitř opravdu nezbyla žádná vlhkost.

Usušené ovoce, zeleninu nebo houby nechte asi 1 hodinu vychladnout (klidně je nechte ve vypnuté sušičce). Neprodlužujte čas pro chladnutí, sušené suroviny by mohly absorbovat vlhkost z okolního vzduchu a bylo by nutné je znovu dosušit. Teprve po vychladnutí uskladněte sušené potraviny ve vzduchotěsných nádobách nebo sáčcích. Nádoby uložte ideálně na temné místo při pokojové či nižší teplotě. Sušené plody mají trvanlivost minimálně 1-2 roky.

Tip: Pokud chcete předejít zhnědnutí některých druhů ovoce (jablek, hrušek nebo meruněk), před sušením namočte nakrájené řezy do směsi připravené z 250 ml vody a 1 lžíce citrónové šťávy. Kousky ovoce pak nechte chvíli okapat a můžete rovnou sušit. Ovoce ošetřené tímto roztokem zůstane v průběhu sušení světlé a nezhnědne ani během skladování.

Doporučené teploty a časy pro sušení ovoce, zeleniny a hub

Uvedené časy sušení u jednotlivých surovin jsou pouze orientační – sušení může trvat kratší i delší dobu. Doporučené teploty nepřekračujte. Pokud si přejete, aby byl výsledný produkt raw, nastavte teplotu na max. 45 ˚C a prodlužte dobu sušení. V případě, že máte sušičku s dvoufázovým sušením, řiďte se pokyny v návodu k obsluze.

sušený ananas

Ananas

Ananasu ořežte kůru, odstraňte očka tuhé vlákniny a vyřízněte jádro. Nakrájejte na 8mm plátky nebo klínky.
Doba sušení: 10-18 hodin
Teplota sušení: 57 ˚C
Správně usušené plody jsou měkké.

sušené banány

Banány

Banány je nejlepší sušit ve chvíli, když se začínají objevovat hnědé flíčky na slupce. Oloupejte je a nakrájejte na 3mm kolečka.
Doba sušení: 6-10 hodin
Teplota sušení: 57 ˚C
Správně usušené plody jsou tuhé. Pokud se suší delší dobu, jsou křupavé.

sušené batáty

Batáty

Batáty umyjte a spařte doměkka. Oloupejte a nakrájejte na 6mm kolečka.
Doba sušení: 7-11 hodin
Teplota sušení: 52 ˚C
Správně usušené plody jsou křehké.

sušené maliny

Bobuloviny

Maliny, borůvky, ostružiny a další bobuloviny ponechejte v celku. U plodů s voskovitou slupkou (brusinky) předzpracujte blanšírováním, zkrátíte tím dobu sušení na polovinu.
Doba sušení: 10-15 hodin
Teplota sušení: 57 ˚C
Správně usušené plody jsou tuhé, brusinky jsou měkké.

sušené brambory

Brambory

K sušení použijte nové brambory. Oloupejte je, omyjte a spařte na 4-6 minut. Nakrájejte na 3mm kolečka nebo nastrouhejte.
Doba sušení: 6-14 hodin
Teplota sušení: 52 ˚C
Správně usušené plody jsou tuhé. Pokud se suší delší dobu, jsou křehké.

sušená brokolice

Brokolice

Brokolici umyjte a odřízněte košťál. Stonky nakrájejte na 8mm kousky, kvítky sušte v celku.
Doba sušení: 10-14 hodin
Teplota sušení: 52 ˚C
Správně usušené plody jsou křehké.

sušené broskve

Broskve

Broskve umyjte, odstraňte pecku. Pokud chcete, můžete oloupat, ale není to nutné. Nakrájejte na 8mm plátky.
Doba sušení: 8-16 hodin
Teplota sušení: 57 ˚C
Správně usušené plody jsou měkké.

sušený řapíkatý celer

Celer řapíkatý

Celer umyjte a odřízněte listy. Stonky nakrájejte na 8mm proužky.
Doba sušení: 3-10 hodin
Teplota sušení: 52 ˚C
Správně usušené plody jsou tuhé.

sušená cibule

Cibule

Cibuli odřízněte kořen a oloupejte. Nakrájejte na 3mm kolečka nebo nasekejte.
Doba sušení: 4-8 hodin
Teplota sušení: 63 ˚C
Správně usušené plody jsou tuhé.

sušená cuketa

Cuketa

Cuketu umyjte a nakrájejte na 6mm plátky nebo na tenčí 3mm chipsy.
Doba sušení: 7-11 hodin
Teplota sušení: 52 ˚C
Správně usušené plody jsou křehké.

sušená červená řepa

Červená řepa

Řepě odstraňte nať i kořen, oškrábejte a vařte v páře, dokud nezměkne. Nechte vychladnout, nakrájejte na 8mm plátky nebo 3mm kostičky.
Doba sušení: 8-12 hodin
Teplota sušení: 52 ˚C
Správně usušené plody jsou tuhé.

sušené datle

Datle

Datle umyjte a odstraňte jim vršek se stopkou. Nakrájejte na 8mm kolečka.
Doba sušení: 11-19 hodin
Teplota sušení: 57 ˚C
Správně usušené plody jsou tuhé.

sušená dýně

Dýně

Dýni rozpulte nebo rozčtvrťte, odstraňte semínka a pečte nebo vařte v páře doměkka. Potom oloupejte slupku a dužinu rozmixujte v mixéru. Směs nalijte na sušicí vložku nebo na pečicí papír.
Doba sušení: 7-11 hodin
Teplota sušení: 52 ˚C
Správně usušené plody jsou tuhé.

sušené zelené fazolky

Fazolky zelené

Fazole omyjte, odkrojte konce a nakrájejte na 2,5cm špalíčky.
Doba sušení: 8-12 hodin
Teplota sušení: 52 ˚C
Správně usušené plody jsou křehké.

sušené fíky

Fíky

Fíky umyjte, odstraňte kazy, rozčtvrťte a rozprostřete na tác slupkou dolů.
Doba sušení: 22-30 hodin
Teplota sušení: 57 ˚C
Správně usušené plody jsou měkké.

sušené houby

Houby

Odstraňte z hub nečistoty a nakrájejte je na cca 1 cm silné plátky.
Doba sušení: 3-7 hodin
Teplota sušení: 52 ˚C
Správně usušené plody jsou tuhé.

sušený hrách

Hrách

Hrášek vyloupejte z lusků a vařte v páře, dokud se nevytvoří vroubky. Propláchněte studenou vodou a vysušte papírovým ubrouskem.
Doba sušení: 4-8 hodin
Teplota sušení: 52 ˚C
Správně usušené plody jsou křehké.

sušené hrozny

Hroznové víno

Hrozny umyjte a odstraňte stopky. Plody můžete nechat vcelku nebo je rozpůlit. Rozpůlené hrozny pokládejte na tác slupkou dolů. Pokud hrozny předem nablanšírujete, zkrátíte dobu sušení na polovinu.
Doba sušení: 22-30 hodin
Teplota sušení: 57 ˚C
Správně usušené plody jsou měkké.

sušené hrušky

Hrušky

Hrušky oloupejte (není nezbytné) a odstraňte jádřinec. Nakrájejte je na 8mm plátky, nebo pouze rozčtvrťte.
Doba sušení: 8-16 hodin
Teplota sušení: 57 ˚C
Správně usušené plody jsou měkké.

sušený chřest

Chřest

Chřest umyjte a nakrájejte na 2,5 cm špalíčky.
Doba sušení: 5-6 hodin
Teplota sušení: 52 ˚C
Správně usušené plody jsou křehké.

sušený ibišek jedlý

Ibišek jedlý

Ibišek umyjte, ořízněte a nakrájejte na 6mm kolečka.
Doba sušení: 4-8 hodin
Teplota sušení: 52 ˚C
Správně usušené plody jsou tuhé.

sušená jablka, křížaly

Jablka

Jablka oloupejte (není nezbytné), odstraňte jádřinec a nakrájejte na 5mm plátky nebo kroužky. Pokud chcete, můžete posypat skořicí.
Doba sušení: 7-15 hodin
Teplota sušení: 57 ˚C
Správně usušené plody jsou měkké.

sušené jahody

Jahody

Jahody umyjte, odkrojte vršek a nakrájejte na 8mm plátky.
Doba sušení: 7-15 hodin
Teplota sušení: 57 ˚C
Správně usušené plody jsou tuhé a lepkavé.

sušená kapusta

Kapusta

Kapustu omyjte a jednotlivé listy nakrájejte na velikost chipsů.
Doba sušení: 7-11 hodin
Teplota sušení: 52 ˚C
Správně usušené plody jsou křehké.

sušená kukuřice

Kukuřice

Kukuřičný klas oloupejte, odstraňte vlasová vlákna a vařte v páře, dokud se nesrazí mléko. Odkrájejte zrna od klasu a rozložte na tác. Během sušení několikrát promíchejte.
Doba sušení: 6-10 hodin
Teplota sušení: 52 ˚C
Správně usušené plody jsou křehké.
Tip: V případě, že chcete upravit zrna pro následnou přípravu popcornu, použijte tzv. pukancovou kukuřici. Zrna z klasu neodloupávejte, dokud nejsou dobře proschlá. Poté je odloupejte a rovnou bez jakéhokoli vaření sušte 4-8 hodin, dokud se nescvrknou.

sušený lilek

Lilek

Lilek oloupejte a nakrájejte na 8mm plátky.
Doba sušení: 4-8 hodin
Teplota sušení: 52 ˚C
Správně usušené plody jsou tuhé.

sušený meloun

Meloun vodní

Melounovou dužinu zbavte jadérek a nakrájejte na špalíčky nebo kostičky.
Doba sušení: 8-10 hodin
Teplota sušení: 57 ˚C
Správně usušené plody jsou měkké a lepkavé. Pokud se suší delší dobu, jsou křupavé.

sušené meruňky

Meruňky

Meruňky omyjte, rozpulte a vypeckujte. Sušte otočené slupkou dolů.
Doba sušení: 20-28 hodin
Teplota sušení: 57 ˚C
Správně usušené plody jsou měkké.

sušená mrkev

Mrkev

Mrkvím odřízněte vršky a oloupejte je. Nakrájejte na 3mm kolečka.
Doba sušení: 6-10 hodin
Teplota sušení: 52 ˚C
Správně usušené plody jsou tuhé.

sušené nektarinky

Nektarinky

Nektarinky umyjte a odstraňte pecky. Pokud chcete, můžete je oloupat. Nakrájejte na cca 1cm plátky nebo kolečka. Sušte slupkou dolů.
Doba sušení: 8-16 hodin
Teplota sušení: 57 ˚C
Správně usušené plody jsou měkké.

sušené okurky

Okurka

Okurku umyjte a nakrájejte na 3mm kolečka.
Doba sušení: 4-8 hodin
Teplota sušení: 52 ˚C
Správně usušené plody jsou tuhé.

sušené papriky

Paprika

Paprikám odstraňte stopky, semena a bílé dužnaté části. Umyjte, osušte a nakrájejte na 8mm silné proužky nebo kroužky.
Doba sušení: 4-8 hodin
Teplota sušení: 52 ˚C
Správně usušené plody jsou tuhé.

sušená rajčata

Rajčata

Rajčatům odstraňte stopku a omyjte. Nakrájejte na 6mm kolečka. Cherry rajčata stačí jen přepůlit a sušit slupkou dolů.
Doba sušení: 5-9 hodin
Teplota sušení: 52 ˚C
Správně usušené plody jsou tuhé. Pokud se suší delší dobu, jsou křehké.

sušená rebarbora

Rebarbora

Rebarboru umyjte a nakrájejte na cca 2,5 cm dlouhé kousky.
Doba sušení: 6-10 hodin
Teplota sušení: 57 ˚C
Správně usušené plody jsou tuhé.

sušené švestky

Švestky

Švestky umyjte, rozpulte a vyjměte pecku. Sušte slupkou dolů.
Doba sušení: 8-16 hodin
Teplota sušení: 57 ˚C
Správně usušené plody jsou tuhé.

sušené třešně

Třešně

Třešně omyjte, odstraňte stopky, rozpulte a vypeckujte. Sušte slupkou dolů. Sušené třešně vypadají jako rozinky. Dejte pozor na přesušení.
Doba sušení: 13-21 hodin
Teplota sušení: 57 ˚C
Správně usušené plody jsou tuhé a lepkavé.

Sušení masa v sušičce (jerky)

Sušit můžete hovězí, zvěřinové, drůbeží nebo rybí maso. Vybírejte libové maso, které obsahuje co možná nejméně tuku. Čím vyšší je obsah tuku v mase, tím kratší je jeho trvanlivost po usušení.

Maso krájejte na proužky zhruba 2,5 cm široké a 0,5 cm silné. Dlouhé mohou být, jak si budete přát. Abyste lépe docílili stejně velkých plátků, použijte ostrý nůž a krájejte maso, které je ještě z části zmrzlé. Krájet můžete po vláknech nebo přes vlákna. Sušené maso nakrájené přes vlákna bude tuhé, nakrájené po vláknech bude křehké a jemné. Nakonec odkrojte všechen viditelný tuk.

Pro lepší trvanlivost (i chuť) jerků posypte suché maso z obou stran kořenící směsí, naskládejte proužky jeden přes druhý do nádoby, pevně jí uzavřete a vložte na 6-12 hodin do lednice. Druhou možností je naložit maso na marinády: opět naskládejte proužky do uzavíratelné nádoby, zalijte marinádou tak, aby bylo maso ponořené a nechte v lednici stejně dlouho, jako v prvním případě.

Maso naložené v marinádě nechte před sušením trochu okapat a pak jej rozprostřete na tácy, maso naložené v kořenící směsi můžete přemístit na tácy rovnou. Sušte 4-6 hodin při 68 ˚C (ryby 12-14 hodin). Příležitostně vysajte kapky tuku, které se objeví na povrchu.

Pro kontrolu, zda je maso usušené, použijte vždy již vychladlý kus. Správně usušené jerky při ohnutí praská, ale nezlomí se.

Hotové vychladlé jerky skladujte ve vzduchotěsných nádobách nebo zipových sáčcích. Uložte na chladné, tmavé a suché místo. Pokud se zevnitř nádoby objeví kapky vlhkosti, znamená to, že maso není dobře usušené a je třeba ho dosušit.

hovězí jerky

Hovězí jerky

Pro výrobu hovězích jerků jsou nejlepšími částmi bok, kýta nebo svíčková.

zvěřinové jerky

Zvěřinové jerky

Jerky můžete připravit ze srnčího, jeleního nebo dančího masa. Výsledek bude skvělý, protože zvěřina není prorostlá tukem. Bok nebo kýta budou nejlepší. Zvěřina by měla být před sušením zmražena po dobu 60 dní při -18 ˚C. Tím eliminujete všechny přítomné bakterie způsobující nemoci.

kuřecí jerky

Drůbeží jerky

Sušit lze kuřecí nebo krůtí maso. Drůbeží jerky jsou křehčí než ostatní druhy.

rybí jerky

Rybí jerky

U ryb zvláště dbejte na to, aby bylo maso co nejčerstvější. Dejte si pozor na tučné ryby (tuňák, losos, sumec, makrela, pstruh), jerky z nich se rychle kazí, a proto se jejich sušení nedoporučuje. Sušit můžete tresku, platýse, okouna, sledě, kanice nebo plotici. Ještě před sušením naložte nakrájené proužky ryb na 30 minut do slaného nálevu (3/4 hrnku soli na 1,5 litru vody). Pak ryby důkladně opláchněte a rozložte na prkénko. Obalte kořenící směsí, naskládejte do vzduchotěsné nádoby a dejte do lednice na 6-10 hodin. Vyjměte ryby z lednice a oklepejte přebytečné koření. Položte proužky na tácy a sušte 12-14 hodin při 68 ˚C.

Při kontrole, zda je maso správně usušené, stiskněte masitou část vychladlého kousku mezi dvěma prsty – maso by nikdy nemělo být křehké nebo lámavé. Naopak by v něm mělo zůstat cca 15-20 % vody, na povrchu však žádná viditelná vlhkost být nesmí. Přivoňte a ochutnejte, jerky by mělo mít jen mírně rybí chuť i aroma.

Sušení bylinek a koření v sušičce

Pokud v létě nestíháte spotřebovat úrodu bylinek ze zahrádky, usušte je a používejte v kuchyni po celý rok. Sušení bylinek a koření je jednoduché, protože nevyžaduje téměř žádnou přípravu. Hlavní podmínkou je sušit jednotlivé druhy odděleně, aby navzájem nenatáhly svá aromata.

Nejchutnější jsou ty bylinky, které byly usušené co nejčerstvější. Doba sklizně však záleží na tom, kterou část rostliny chcete usušit. Květy ustřihněte v době, kdy jsou poupata napůl otevřená (ne v plném rozkvětu). Lístky sklízejte, dokud jsou mladé a křehké. Při sklizni vždy používejte nůžky, nikdy bylinky netrhejte. Semena je nejlepší sklidit ve chvíli, kdy se mění ze zelených na hnědá nebo šedivá, ale zároveň dříve, než prasknou lusky a jejich obsah se vysype. Kořen vykopávejte na podzim – v době, kdy je rostlina zcela vzrostlá a její nadzemní část začíná uvadat. Dejte si pozor, abyste kořen nepoškodili nářadím.

Odstraňte z nasbíraných rostlin odumřelé a poškozené části. Pokud žijete v zaprášeném nebo rušném místě, určitě bylinky opláchněte a nechte do druhého dne uschnout. Kořen důkladně umyjte v každém případě a ihned ho osušte např. utěrkou. Do některých semen se může dostat hmyz, a tak je vhodné je před sušením zmrazit na cca 48 hodin (nezamrazujte semena, která budete chtít ještě někdy zasadit, nevyklíčila by).

Květy i lístky nechte v celku, kořen můžete nařezat na menší kousky nebo rozříznout podélně. Vyskládejte bylinky na tácy. Pokud sušíte větší trsy, vyjměte každý druhý tác (u policových typů sušiček), aby se rostliny nedotýkaly tácu nad nimi. Sušte 2-4 hodiny při 35 ˚C. Vyšší teplota by zničila chuť bylinek. Pokud sušíte konkrétní druhy bylinek nebo koření poprvé, průběžně je kontrolujte – je nutné vyjmout je ze sušičky, jakmile jsou řádně usušené. Přesušování totiž znehodnocuje živiny obsažené v rostlinách (oleje, vitamíny, minerály).

Správně usušené bylinky poznáte tak, že jsou křehké, drobivé a šustí. Pokud některé kousky během sušení zčernaly, vytřiďte je (ke zčernání může dojít, pokud jste sušili zapařené bylinky nebo pokud jste je rozprostřeli na tácy v příliš silných vrstvách). Zdravé byliny dejte do vzduchotěsné nádoby, ideálně neprůhledné. Pokud nemáte neprůhledné nádoby, postačí skleněné – je ale potřeba uložit je na temné místo. Světlo způsobuje blednutí rostlin a ztrátu aromatických olejů. Skladování v otevřené nádobě nebo v sáčku by zas zapříčinilo zvlhnutí bylinek (a postupné plesnivění) a možné napadení hmyzem. Správně uskladněné bylinky vydrží cca 1 rok.

sušené bylinky

Jogurt ze sušičky

Při výrobě domácího jogurtu vám sušička plnohodnotně nahradí jogurtovač.

Litr mléka (ideálně plnotučného) nalijte do hrnce, přisypte půl hrnku sušeného mléka a zamíchejte (sušené mléko dodá jogurtu smetanovější strukturu). Pokud je použité mléko již pasterované, zahřejte směs na 49 °C. V případě nepasterovaného mléka je potřeba jej převařit (stačí pár vteřin) a pak nechat zchladnout na 49 °C. Poté odeberte 1/4 hrnku směsi a smíchejte ji se 4 polévkovými lžícemi jogurtu, který obsahuje kultury Bifidobacterium a Lactobacillus acidophilus. Vraťte do hrnce a znovu dobře promíchejte. Jogurt plňte do skleniček s víčkem nebo do jogurtových kelímků. Vložte nádobky na dno sušičky, nastavte teplotu na 46 °C a zahřívejte po dobu 3 hodin. Vyšší teplota by zničila jogurtové kultury.

Když je jogurt hotový (zhoustl), vyndejte jej ze sušičky a nechte při pokojové teplotě trochu zchladnout. Pokud ne, pokračujte v kontrole každých 15 minut, dokud nebude hotov. Jakmile jogurt trochu zchladne, přidejte do něj ovoce nebo jinou příchuť a uložte do lednice na minimálně 12 hodin, aby se zastavil proces kysání. Teprve potom jogurt konzumujte. Pokud byste chtěli jogurt osladit, použijte práškový cukr nebo med – zanechají hustou hladkou strukturu. Pro zpestření smíchejte 1/2 hrnku ovoce a 1/4 hrnku vody a udělejte přeliv, kterým jogurt zalijete těsně před podáváním.

domácí jogurt ze sušičky

Kynutí chleba a rozpékání pečiva v sušičce

Než do sušičky vložíte těsto, které chcete nechat vykynout, vyjměte z ní tácy, nastavte termostat na 46 °C a nechte ji předehřát. Na dno sušičky vložte mělký hrnec s vodou. Přímo nad hrnec umístěte tác a položte na něj mísu s těstem. Zakryjte těsto utěrkou, aby neoschlo. Nyní nechte těsto cca 1/2 – 1 hodinu kynout.

Ztvrdlé pečivo, sušenky nebo koláčky nevyhazujte – rozložte je na tácy a sušte 1 hodinu při teplotě 63 ˚C.

Sušení domácích těstovin

Vyrobte a nakrájejte těstoviny dle receptu. Rozložte je v jedné vrstvě na sušicí tácy. Sušte 2-4 hodiny při teplotě 57 °C. Menší druhy těstovin se suší nejrychleji a poté je i snadno a rychle uvaříte.

Jak vybrat sušičku potravin

Informační oznámení: Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online, v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.