Je v nádobách skutečné vakuum?
Stoprocentního vakua ve skutečnosti není možné na Zemi dosáhnout. Nejblíže se k němu dostali laboranti v NASA, a to na 99,8 %. S elektrickou pumpičkou odsajete z vakuových gastro nádob cca 30-35 % vzduchu. Pumpička sama přeruší odsávání, jakmile dosáhne podtlaku -300 mbar. I když se to zdá málo, žádný strach. Jakékoli odstranění vzduchu z nádob je považováno za vakuum a vzduchotěsně uzavřená nádoba dělá po odsátí to, co má - tedy udrží vaše potraviny a pokrmy déle čerstvé.
Jak dlouho vydrží nádoba zavakuovaná?
Závisí to na druhu potravin, které v nádobě skladujete. Suché potraviny, jako jsou mouka, těstoviny nebo sýry, udrží vakuum minimálně týden. Naopak z nádoby, do které dáte potraviny s obsahem vody (ovoce, např. nakrájená jablka), se vakuum ztrácí už po 12 hodinách. Aby se vakuum udrželo co nejdéle, je také potřeba zajistit, aby těsnicí ventil i okraje nádoby byly čisté a suché - i tak malé nečistoty jako je chlup nebo kapka vody způsobí ztrátu vakua. Doporučujeme kontrolovat zavakuovanou nádobu každý den a v případě potřeby z ní znovu odsát vzduch. Kontrolu provedete tak, že prstem lehce strčíte do těsnicího ventilu uprostřed víka. Pokud je uvolněný, v nádobě už vakuum není.
Jak si ověřit, zda do nádoby nevniká vzduch zvenčí?
Proveďte test těsnosti. Dejte dovnitř vodu, odsajte vzduch a obraťte nádobu dnem vzhůru. Pokud od ventilu nebo okrajů nádoby stoupají bublinky, znamená to, že nádoba netěsní a dovnitř vniká vzduch. Zkontrolujte, zda jsou ventil i těsnění po okraji nádoby skutečně čisté a suché. Pokud ano, může jít o vadu výrobku - v takovém případě nám dejte vědět.
Můžu pro odsátí vzduchu použít ruční pumpičku Status nebo elektrickou pumpu Status BVP 130?
Obě pumpy jsou sice s gastro nádobami kompatibilní, jejich použití ale doporučujeme maximálně s nádobou o objemu 2 litry. Větší nádoby už potřebují výkonnější gastro pumpu.
Mohu tuto nádobu odsávat klasickou ruční pumpičkou na vákuové nádoby nebo lze použít pouze elektrickou odsávačku?
Děkuji za odpověď.
Křišta