Je v nádobách skutečné vakuum?
Stoprocentního vakua ve skutečnosti není možné na Zemi dosáhnout. Nejblíže se k němu dostali laboranti v NASA, a to na 99,8 %. S ruční pumpičkou, která je součástí balení tohoto produktu, můžete dosáhnout podtlaku -500 až -600 mbar, což odpovídá 60 % odstraněného vzduchu. Hodnota podtlaku závisí na tom, jak jste silní a kolikrát zvládnete s pumpičkou zampumpovat. I když se vám ale nepodaří dosáhnout těch nejvyšších hodnot, jakých by dosáhl třeba Chuck Norris, žádný strach. Jakékoli odstranění vzduchu z nádob je považováno za vakuum a vzduchotěsně uzavřená nádoba dělá po odsátí to, co má - tedy udrží vaše potraviny a pokrmy déle čerstvé (až 4x déle).
Jak dlouho vydrží nádoba zavakuovaná?
Závisí to na druhu potravin, které v nádobě skladujete. Suché potraviny, jako jsou mouka, těstoviny nebo sýry, udrží vakuum minimálně týden. Naopak z nádoby, do které dáte potraviny s obsahem vody (ovoce, např. nakrájená jablka), se vakuum ztrácí už po 12 hodinách. Aby se vakuum udrželo co nejdéle, je také potřeba zajistit, aby těsnicí ventil i okraje nádoby byly čisté a suché - i tak malé nečistoty jako je chlup nebo kapka vody způsobí ztrátu vakua. Doporučujeme kontrolovat zavakuovanou nádobu každý den a v případě potřeby z ní znovu odsát vzduch. Kontrolu provedete tak, že prstem lehce strčíte do těsnicího ventilu uprostřed víka. Pokud je uvolněný, v nádobě už vakuum není.
Jak si ověřit, zda do nádoby nevniká vzduch zvenčí?
Proveďte test těsnosti. Dejte dovnitř vodu, odsajte vzduch a obraťte nádobu dnem vzhůru. Pokud od ventilu nebo okrajů nádoby stoupají bublinky, znamená to, že nádoba netěsní a dovnitř vniká vzduch. Zkontrolujte, zda jsou ventil i těsnění po okraji nádoby skutečně čisté a suché. Pokud ano, může jít o vadu výrobku - v takovém případě nám dejte vědět.