Je v nádobách skutečné vakuum?
Stoprocentního vakua ve skutečnosti není možné na Zemi dosáhnout. Nejblíže se k němu dostali laboranti v NASA, a to na 99,8 %. Pokud používáte elektrickou pumpičku, odsajete z nádoby cca 30-35 % vzduchu. Pumpička sama přeruší odsávání, jakmile dosáhne podtlaku -350 mbar. S pomocí ruční pumpičky můžete dosáhnout podtlaku -500 až -600 mbar, což odpovídá 60 % odstraněného vzduchu. Hodnota podtlaku závisí na tom, jak jste silní a kolikrát zvládnete s pumpičkou zampumpovat. I když se vám ale nepodaří dosáhnout těch nejvyšších hodnot, jakých by dosáhl třeba Chuck Norris, žádný strach. Jakékoli odstranění vzduchu z nádob je považováno za vakuum a vzduchotěsně uzavřená nádoba dělá po odsátí to, co má - tedy udrží vaše potraviny a pokrmy déle čerstvé.
Jak dlouho vydrží nádoba zavakuovaná?
Závisí to na druhu potravin, které v nádobě skladujete. Suché potraviny, jako jsou mouka, těstoviny nebo sýry, udrží vakuum minimálně týden. Naopak z nádoby, do které dáte potraviny s obsahem vody (ovoce, např. nakrájená jablka), se vakuum ztrácí už po 12 hodinách. Aby se vakuum udrželo co nejdéle, je také potřeba zajistit, aby těsnicí ventil i okraje nádoby byly čisté a suché - i tak malé nečistoty jako je chlup nebo kapka vody způsobí ztrátu vakua. Doporučujeme kontrolovat zavakuovanou nádobu každý den a v případě potřeby z ní znovu odsát vzduch. U tritanových nádob Status provedete kontrolu pouhým pohledem na zelený indikátor vakua ↓
pro kompatibilitu by připojení hadičky mělo mít vnitřní průměr min. 2,2 cm a vnější průměr max. 4,5 cm.
S pozdravem,