###message

Prevence rakoviny: Co si v jídle nejvíc hlídat

23. května 2024

Jak moc velký vliv má výživa na vznik nebo nevznik rakoviny? A jakých 7 věcí je nejdůležitějších, pokud jde o váš talíř?

Jídlo: Co je to nejdůležitější, pokud chcete předcházet rakovině

Odhaduje se, že výživa ovlivňuje vznik až 80 % nádorů tlustého střeva, prsu a prostaty a pravděpodobně hraje určitou roli i ve výskytu většiny dalších nádorů (zdroj: Univerzitní onkologické centrum Brno). Healthline.com uvádí, že dle studií můžeme výživou ovlivnit vznik nebo nevznik 30-50 % VŠECH druhů nádorů. To jsou neuvěřitelná čísla, která nám říkají, že to máme z velké části ve svých rukou. Pojďte se podívat na to, na co se v jídle nejvíc zaměřit.

Jezte hojně ovoce a zeleninu

#1 Jezte hojně ovoce a zeleninu

Denně nejméně 5 porcí, z toho 3 porce zeleniny. Půl kila se považuje za minimum. Dělá vám problém jíst dost ovoce a zeleniny? Snězte za den, kolik zvládnete, a zbytek doplňte čerstvě lisovanými šťávami. Ve šťávě sice není nerozpustná vláknina, ale stále v ní zůstává její rozpustná forma a i ta má v prevenci svoji velkou cenu. Taky ale doplníte tělu spoustu vitamínů – rozdíl v tom, jak se cítíte, poznáte už po pár dnech, slibujeme!

Tip: Abyste mohli odšťavňovat tak nějak všechno a měli s tím co nejméně práce, koukněte na náš nový handsfree šnekový odšťavňovač Sana 878. Pojme naráz až kilo ovoce a zeleniny, které si sám nakrájí. K odšťavňovači dostanete 1,5litrovou vakuovou nádobu, která udrží čerstvost šťávy min. 24 hodin. Už není třeba odšťavňovat denně!

Jezte hodně cereálií, zejména celozrnné

#2 Jezte hodně obilovin, zejména celozrnné

Ovoce, zelenina a celozrnné výrobky mají význam nejen kvůli vitamínům a minerálům, ale i kvůli vláknině. Podle Univerzitního onkologického centra Brno patří nedostatek vlákniny mezi nejvýznamnější přispěvatele k rakovině. Denně bychom měli přijmout 20-30 g vlákniny. Nepřekračujte 35 g.

Tip: Namelte si vlastní celozrnnou mouku z pšenice, žita, ječmene, kukuřice a dalších zrn – klidně každý den a v množství, které ihned spotřebujete. S elektrickým mlýnkem, který má uvnitř dva mlecí kameny, budete mít kilo čerstvé mouky během pár minut. A můžete ji ihned použít na pečení i vaření. Oproti kupované má tu výhodu, že je namletá i s klíčky a obsahuje maximum cenných látek. A ta chuť a vůně!

Omezte příjem červeného masa a uzenin

#3 Omezte příjem červeného masa a uzenin

Velký příjem červeného masa, zejména uzenin, hamburgerů, uzeného nebo soleného masa označuje onkologické centrum za „zvlášť závažný dietní faktor“. Zvyšuje riziko vzniku nádoru tlustého střeva, prostaty a slinivky. Centrum doporučuje nejíst denně více než 140 g připraveného masa.

Tuky, cukry, sůl

#4 Tuky, cukry, sůl...

Nepřehánějte to s tuky (hlavně živočišnými) a rafinovaným cukrem, zvlášť pokud máte nadváhu. Obojí přispívá k dalšímu tloustnutí – a obezita je poměrně velkým rizikovým faktorem, pokud jde o všemožné choroby včetně rakoviny. Omezte i příliš slaná jídla. S velkým příjmem soli narůstá hlavně riziko rakoviny žaludku.

Jezte pestře

#5 Jezte pestře

Rizikem jednostranné stravy může být podvýživa nebo nedostatek některých látek. Podle onkologického centra by vaše strava měla každý den obsahovat potraviny z každé ze čtyř následujících skupin:

  • bílkovinná jídla (např. maso, drůbež, ryby, mléčné výrobky, vejce, luštěniny)
  • ovoce a zelenina
  • obiloviny
  • mléko a mléčné výrobky
Omezte alkohol

#6 Omezte alkohol

Velká konzumace alkoholu zásadně zvyšuje riziko rakoviny dutiny ústní, hltanu a jícnu. Přispívá i k nádoru prsu u žen. Onkologické centrum uvádí jako přijatelné denní množství 2 skleničky denně u žen, do 3 u mužů.

Pozor na plíseň

#7 Pozor na plíseň

Nejezte nic, co bylo napadeno plísní. Pouhým odkrojením viditelně zasažené části plíseň neodstraníte! Totéž patří pro hnilobu nebo jinak zkažené potraviny.

Tip: Už žádné vyhazování jídla! Skladujte veškeré potraviny ve vakuových nádobách. Vakuum prodlouží jejich čerstvost/trvanlivost až 4x. Pro nás jsou vakuové nádoby hotový lifechanger a věříme, že budou i pro vás.

Zdroj: Masarykův onkologický ústav, Univerzitní onkologické centrum Brno, odborný server Healthline.com

 

Upozornění

Obsah tohoto článku má sloužit pouze k informativním účelům. Neposkytujeme žádné lékařské rady ani nenahrazujeme odbornou lékařskou pomoc a konvenční léčbu. Výsledky či zdravotní účinky vzniklé na základě použití informací v tomto článku není možné zaručit, předvídat ani předpokládat. Uvedené rady mohou sloužit jako doplněk řešení vašeho problému nebo léčby, ale ne automaticky jako náhrada. Nevysazujte například své léky bez porady s lékařem.

Informační oznámení: Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online, v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.