sso

3 důvody, proč byste si měli vyrábět svou vlastní mouku

24. dubna 2017

Mouka je jednou z nejlevnějších věcí, které si můžete koupit v obchodě. Víte ale, že průmyslově vyráběná mouka, a to včetně celozrnné, je zbavena většiny živin? Je snadné vyrobit si svoji vlastní čerstvou mouku. Taková mouka je nejen mnohem zdravější, ale má také neuvěřitelně skvěle chutná!

Depositphotos_19303507_original
Depositphotos_19303507_original

Můžete vyzkoušet celou škálu různých zrn

Existuje mnoho druhů zrní, ze kterých si můžete umlít vlastní mouku. Kromě pšenice můžete použít ovesné kroupy (loupaný oves), rýži, žitovec, kamut, špaldu, pohanku, ječmen, žito, proso, miličku, quinou, amarant, čirok, sóju a kukuřici. Představte si, že uděláte čerstvou kukuřičnou mouku pro kukuřičný chléb, nebo palačinky z právě namleté pohanky. Dokonce i u pšenice máte na výběr. Můžete zvolit rudozrnnou nebo bílou pšenici, jarní nebo ozimou - podle toho, co plánujete upéci. Některé specializované obchody dokonce prodávají staré odrůdy pšenice - odrůdy, které se pěstovaly před vznikem moderních odrůd získaných křížením, které se teď objevují v nejběžnějších komerčních moukách.

Depositphotos_22512141_original
Depositphotos_22512141_original

Je mnohem výživnější

Komerčně připravená mouka prochází mnoha fázemi než se ze zrna stane mouka - téměř až třiceti různými procesy. Většina z těchto fází zahrnuje čištění zrna a odstranění na vlákninu bohatých otrub a na živiny bohatého klíčku. A to z důvodu umožnění delší životnosti mouky, protože oleje obsažené v klíčku mohou oxidovat a způsobit žluknutí. Aby měla mouka typickou bílou barvu, je bělena za použití benzoylperoxidu, stejné látky, která se používání při odbarvování vlasů. Mouka na výrobu dortů vyžaduje velmi jemnou konzistenci a jasnou bílou barvu, proto je častěji bělena plynným chlórem. Nakonec je použit natrium-benzoát nebo jiné konzervanty, aby došlo k oddálení zkažení mouky. Použitím mlýnku na obilí jako je Komo nebo mlýnku Sana získáte mouku, která bude obsahovat pouze jen pšenici - a hlavně bude zachována vláknina z otrub a živiny z klíčku.

Depositphotos_8686265_original
Depositphotos_8686265_original

Prostě chutná lépe

Stejně jako u jiných přírodních potravin je klíčem ke skvělé chuti pečiva jeho čerstvost. V momentě, kdy je obilné zrno rozdrceno na mouku, začíná proces oxidace. Použitím mlýnku na obilí si připravíte mouku právě tehdy, kdy jí budete potřebovat a nedojde tak k žádné oxidaci nebo zkažení mouky. Zachováte také typickou oříškovou příchuť zrna. Textura domácí celozrnné mouky je mnohem lehčí a jemnější než u kupované v obchodě. Je jemná a obsahuje sladkost, kterou kupovaná mouka nemá.

Informační oznámení: Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online, v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.

Souhlasím
###message