###message

Jak vybrat domácí pekárnu?

22. listopadu 2019

Velká, nebo malá? Stačí levná, nebo je dobré investovat víc? Kolik hnětačů bude potřeba? Odpovězte si na otázky a vyberte si tak, aby pro vás domácí pekárna byla skutečným pomocníkem.

jak vybrat domácí pekárnu?
obsah chleba z obchodu

Pokud pravidelně pečete, automatizace procesu se hodí. Znamená méně práce a více času pro vás a na to se snadno zvyká. Domácí pekárna za vás smíchá ingredience, uhněte těsto a pohlídá kynutí. Po pár hodinách přijdete k hotovému. Je to stejné, jako když dáte prádlo do pračky a čekáte, až dopere.

  • Hlavním důvodem domácího pečení chleba je kontrola nad jeho složením. Je až neuvěřitelné, co všechno najdeme v průmyslově vyráběných bochnících. Přitom i začátečník dokáže upéct zdravý chléb jen z pravého kvásku, mouky a vody!
  • Dalším důvodem bývá bezlepková dieta – celiaci a lidé s intolerancí lepku by nám jistě dali za pravdu, že nabídka pečiva pro ně není valná a ještě k tomu drahá.  
jak vybrat domácí pekárnu

Pro kolik lidí budete péct?

Žijete sami, jen s partnerem, nebo je vás doma víc? Při výběru velikosti pekárny se řiďte údajem, na jakou gramáž chleba je určená. Setkáte se s rozsahem 500-1800 g.

  • Některé pekárny upečou jen malé bochníky, jiné malé a střední a jen část z nich je určená pro ty největší.

Poznámka: Chléb z kváskového těsta vydrží déle čerstvý (klidně i týden). Větší pekárnu proto mohou ocenit i menší domácnosti, kde se chleba nesní tak rychle.

jak vybrat domácí pekárnu

Kolik dát do pekárny peněz?

Záleží na dvou věcech: jakou představu o ceně máte vy sami a jak často chcete péct. Pečete jen občas? Může vám postačit levnější pekárna. Pečete často nebo chcete experimentovat? Raději investujte do kvalitnější.

  • Dražší pekárny (hlavně ty od prémiových výrobců) jsou promyšlené do detailů a mívají vychytané nedostatky, jako je hlučné nebo nedokonalé hnětení a nestálost materiálů. Jejich používání tedy přináší skutečné pohodlí.
  • Pokud pečete často, levná pekárna, která vyžaduje nějaké ty kompromisy, vás může od používání odradit.

Poznámka: Nekvalitní plasty při pečení za vysokých teplot sublimují do prostředí a zamořují byt karcinogenními látkami. Když plast, tak pořádný, ale ještě lepší je zvolit nerez.

jak vybrat domácí pekárnu

Jeden, nebo dva hnětače?

Většina lidí volí pekárnu se dvěma hnětači (háky), protože lépe zadělává větší objem těsta. Je ale doporučeníhodná i pro domácnosti, kde se budou péct malé chleby. Majitelé malých bytů hledají co nejmenší spotřebiče, ale vnější rozměry jednohákové pekárny ve skutečnosti nebývají o moc menší než u dvouhákové. Dva hnětače jsou ideální i v případě, že v pekárně chcete zadělávat těsto na rohlíky a jiné pečivo, které pak pečete v troubě.  

Poznámka: Pokud se vám zalíbila konkrétní jednoháková pekárna a plánujete péct jen malé chleby, určitě vám postačí.

jak vybrat domácí pekárnu

Kde zjistit, jak pekárna zadělává a peče?

Asi vás napadne pročíst si recenze nebo položit otázku na diskuzním fóru o pečení. Získáte ale relevantní informace?

  • Když se recenzent zmíní o nedokonalém hnětení, nemusí to být automaticky důvod, proč si tuto pekárnu nekoupit. Je běžné, že pekárna při hnětení vyžaduje drobnou pomoc a setkáte se s tím i u nejkvalitnějších pekáren. Někteří uživatelé během hnětení přisunují těsto blíže k hnětačům, jiní stírají mouku, která se drží na stěnách nádoby. Zbytek (zadělání) by ale pekárna měla zvládnout sama – a to je to, o co se zajímejte.
  • Pokud si uživatelé stěžují na propadlý, sražený nebo nedopečený chléb, problém není v pekárně. Příčiny jsou ve špatném poměru surovin (moc mouky, moc vody…) nebo v chybném výběru/nastavení programu. Lze se splést snadno, například vyberete program pro malý chléb, i když podle návodu už je střední. Pro dobré výsledky je také lepší péct při nižší teplotě po delší dobu, než zprudka. Je si recenzent jist, že nikde nepochybil?
  • Některým mohou vadit i „příliš dlouhé“ programy. Dobrý chléb ale potřebuje čas. Musí dostatečně dlouho kynout a propéct se k 95 °C v jeho středu, takže není nic nenormálního na tom, že na chleba si počkáte 3-4 hodiny.

Užitečný tip: Teplotu uvnitř chleba zjistíte jehlovým teploměrem. Pokud má pod 95 °C, není dopečený.

jak vybrat domácí pekárnu

Máte si vybrat teflon, nebo nerez?

Z teflonové nádoby chleba snadno vyklopíte, ale to neznamená, že s nerezem je to natolik složité, abyste ho pro tuto nevýhodu zavrhli.

  • Nerezová nádoba má daleko delší životnost a odolnost než teflonová, vydrží vám v podstatě nadosmrti. Pro snadné vyklopení z nerezu je ale třeba nechat chléb vychladnout.
  • Nerez je oproti teflonu považován za bezpečnější, ale v případě domácích pekáren se poškození zdraví obávat nemusíte. Teflon uvolňuje toxické látky až při 260 °C a tuto teplotu pekárny nepřekračují.

Je to tedy na vás: chcete mít možnost vyklápět chléb ještě teplý nebo dáte přednost neomezené životnosti nádoby?

jak vybrat domácí pekárnu

A co spotřeba?

Domácí pekárny jsou obecně energeticky nenáročné, takže příkon nemusíte zas tak řešit. Nejvyšší spotřebu má pekárna ve fázi pečení, i tak ale žere cca 5x méně než trouba.

Ovládání pekárny

Na tom, jak se vám pekárna bude ovládat, naopak záleží hodně. Je ovládání intuitivní, nebo s ním pokaždé budete zápasit? Ideální je, pokud si nastavení pekárny můžete předem vyzkoušet, zhlédnout video od výrobce nebo se podívat do návodu k obsluze.

jak vybrat domácí pekárnu

Uvítáte doplňkové funkce?

  • Většina pekáren má program na marmeládu (s tím připravíte i škvarky, sádlo, pečený čaj…).
  • Pro bezlepkové pečení je teoreticky vybavena každá pekárna, ale často se neobejdete bez fáze pokus-omyl, protože to není tak snadné jako s pšeničnou moukou. Proto pokud víte, že budete péct bez lepku, dostatečně se u výrobce informujte. Některé pekárny mají speciálně uzpůsobený program, ale vůbec nejlepší je, pokud si můžete nastavit teploty i časy zcela libovolně. S volným nastavením máte neomezené možnosti, ať už pečete z jakéhokoli těsta.
  • Program fermentace (kvašení) se hodí, pokud chcete vyrábět domácí jogurt nebo sýr tempeh. Dá se využít i pro růst kvásku. Ten sice roste i při pokojové teplotě, ale více mu vyhovuje 26-28 °C, což pekárna zajistí po celou dobu růstu.  
  • K některým pekárnám se dodává forma na bagety (bagetovač).
  • Některé pekárny nabízí možnost volby propečenosti kůrky.
  • Zvlášť pro kváskové pečení je užitečné vícefázové kynutí. Vystřídáním teplot se kvásek zkvalitňuje.
  • Vícefázové pečení má zas pozitivní vliv na chuť chleba.
  • Pro neomezené experimenty a univerzální využití je lepší mít pekárnu s libovolně nastavitelnými programy. Takových je na trhu jen několik, většina má programy přednastavené.
  • Pro pečení přes pracovní dobu nebo přes noc je vhodné vybrat si pekárnu s odloženým startem. Pekárny jsou jím vybaveny poměrně běžně.

Poradíme s výběrem pekárny i pečením

Jakékoli otázky na výběr pekárny nebo obavy ohledně pečení nám svěřte bez váhání. Už jsme se něco napekli!

+420 800 110 990
+420 776 584 237
objednavky‌‌M‌‌sana-store.com

Informační oznámení: Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online, v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.