- Nejbezpečnější je uchopit tyč svisle a pevně si ji zapřít špičkou o stůl.
- Přiložte nůž z boku tyče, ostřím dolů a mírně namířeným proti tyči, jako byste ji chtěli seříznout (v úhlu 15-17°).
- Hladce sjeďte nožem po tyči směrem dolů a zároveň ho přitahujte k sobě. Tímto pohybem nabrousíte celé ostří od patičky ke špičce.
- Totéž opakujte s druhou stranou nože.
- Každou stranou ostří přejeďte po tyči 3-6x. Zkontrolujte výsledek a případně opakujte.
- Po broušení nůž umyjte a otřete, aby se obroušené kovové mikročástice nedostaly do jídla.
Důležité: Ostrost nože nekontrolujte prstem. Při broušení se z nože uvolňují kovové mikročástice, které při zranění vniknou do rány. Taková rána se velice špatně hojí. Nejlepším způsobem, jak otestovat ostrost nože, je říznutí do obyčejného papíru, který držíte vertikálně ve vzduchu.