###message

Sušičky - skvěle použitelné nejen na sušení jablek

11. dubna 2017

Sušení potravin provází lidstvo už od dávných časů, kdy to byla nutnost, dnes se jedná o jednu z možností přípravy potravin. Moderní metody uchování potravin jako je chlazení, mražení, konzervace nebo pasterizace tuto původní metodu téměř vytlačily. Navzdory všem možným způsobům zpracování potravin zůstává sušení jedním z nejšetrnějších, nejbezpečnějších, nejlevnějších a nejekonomičtějších způsobů při zachování maximální chuti.

Sušení potravin: rychlé, ekonomické a snadné!

Hledáte zdravé svačinky pro sebe nebo pro své děti? Pěstujete si vlastní ovoce nebo zeleninu? Rádi stanujete a chodíte po horách? Pokud jste na některou z předchozích otázek odpověděli ano, může Vám sušení potravin významně usnadnit život a také vám umožní se stravovat mnohem zdravěji.  Sušení je jednoduchý způsob, jak uchovat potraviny, jenž odstraňuje vlhkost, čímž zabraňuje množení mikroorganismů jako například kvasinek nebo bakterií. Existuje mnoho způsobů sušení potravin, včetně sušení v troubě, sušení vzduchem nebo sušení na slunci. Nicméně žádná z těchto metod není tak efektivní jako sušičky potravin.

Sušení odstraňuje vodu a zvýrazňuje přirozené vůně, sladkost a aroma ovoce. Sušičky mohou být použity k sušení mnoha druhů potravin, včetně:

  • Ovoce
  • Zelenina
  • Bylinky
  • Maso

  • Semínka
  • Sýr
  • Jogurt

Možná si myslíte, že sušení potravin je komplikovaný proces, který zahrnuje mnoho různých kroků a vyžaduje spoustu času. Opak je ale pravdou. S kvalitní sušičkou potravin jako je například Excalibur nebo Sedona je sušení potravin mnohem rychlejší metodou zachování potravin než jejich zavařování nebo mražení. Během několika minut nakrájíte a rozmístíte potraviny na tác. Pak jen zapnete sušičku a ona udělá veškerou práci za Vás.

Dried Fruit2000

Sušení je praktické a jednoduché

Sušení je nejvhodnějším způsobem jak uchovat potraviny Konzervování zabere spoustu času i práce a mražení vyžaduje spousta místa v mrazáku. Díky sušení můžete uskladnit potraviny kdekoliv na suchém a chladném místě. A protože se sušené potraviny zmenší, můžete si je snadno vzít s sebou.
Sušení je samo o sobě jednoduché. Stačí jen nakrájet a opláchnout potraviny a dát je do sušičky. Za několik hodin budou potraviny usušené a připravené k jídlu či uskladnění na později.

rajče

Sušené potraviny chutnají skvěle a jsou zdravé

Díky odstranění vlhkosti z potravin se sušením koncentruje přírodní aroma. Výsledkem jsou sladší a chutnější potraviny. A na rozdíl od vaření, které může živiny zničit, jsou nízké teploty používané při sušení k potravinám vlídné. A co je nejlepší, potraviny jsou zcela přírodní, protože nepotřebujete přidávat cukr ani konzervanty.

hruška

Sušení šetří peníze

Sušení vám umožní koupit čerstvé potraviny, když je jejich sezóna a usušit je na později. Ve srovnání s náklady za sušené potraviny nakoupené v obchodě můžete ušetřit významnou částku. Proces sušení spotřebuje velice málo elektrické energie a nevyžaduje žádnou energii pro uskladnění jako například mražení.

dried mix

Nutriční výhody sušeného ovoce

Podle Evropské rady pro informace o potravinách je „měkké“ sušené ovoce (meruňky, rozinky, datle, fíky, švestky...) bohaté na sacharidy a má nízký obsah tuku. Je zdrojem vitamínů, vlákniny a minerálů (vitamín A ve formě beta-karotenu, vitamín E, niacin, železo, hořčík atd.). Díky vysoké koncentraci přírodních sacharidů obsažených v malém množství sušeného ovoce, jsou tyto potraviny oblíbené mezi atlety jako jsou jezdci na horských kolech, triatlonisté, turisté a běžci, kterým poskytují zdravou energii. Navíc má sušené ovoce mnohem vyšší podíl vlákniny než stejně velká porce stejného, ale nesušeného ovoce. A to je důležité pro správné zažívání. Sušené meruňky jí například obsahují 6,5 g na šálek, zatímco čerstvé meruňky pouze 3,1 g. Dalším příkladem jsou rozinky, kdy šálek rozinek obsahuje 5,4 g vlákniny ve srovnání s hrozny bez jadérek, které obsahují pouze 1,4 g.

EXC10EL_angled_open_trays out

Výhody sušení v kostce

1. Na rozdíl od konzervování nebo mražení je sušení metodou s minimálním dopadem na výživovou hodnotu potravin. Hodnoty vitamínu A (beta-karoten), sacharidů, vlákniny, draslíku, hořčíku, selenu a sodíku se při sušení nemění ani nesnižují. Naopak se koncentrují. Kalorické hodnoty zůstávají stejné nebo vyšší, ale procento tuku a soli se snižuje. Domácí sušené potraviny jsou bez obsahu pesticidů a jiné chemie.

2. Zakonzervovat, uskladnit a bezpečně zkonzumovat můžete bylinky, květy, zeleninu, ovoce a maso.

3. Při správném uskladnění mají sušené potraviny delší životnost než při použití jakýchkoli jiných konzervačních metod. Pokud jsou řádně utěsněny a zůstanou neotevřené, mohou sušené potraviny zůstat na vaší polici až 20 let.

4. Díky svému nízkému objemu ušetří sušené potraviny prostor ve vaší spíži nebo kredenci.

5. Sušení potravin je bezpečnější, méně časově náročné i méně pracné než konzervování.

6. Sušení v domácích podmínkách je také méně finančně náročné než nakupování komerčně sušených, balených produktů.

7. Sušení vlastních čerstvých bylinek a koření vám obohatí vaše vaření silný aroma, které komerčně nabízené produkty nemohou nabídnout.

8. Díky své nízké váze a snadnému skladování jsou sušené potraviny skvělé pro pikniky, kempování nebo výlety.

9. Potraviny mohou být sušeny a znovu rehydratovány přidáním vody, vývaru nebo jiných tekutin. Za použití sušené zeleniny, bylinek a hub můžete připravit různé polévky.

Informační oznámení: Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online, v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.