###message

Jak vybrat mlýnek na obilí?

18. září 2018

Všechny obilné mlýnky vypadají na první pohled stejně. Jaké jsou v nich rozdíly a podle čeho byste měli vybírat?

mlýnky

Elektrický, nebo ruční?

Uvažujete o koupi ručního mlýnku, abyste něco ušetřili? Pokud budete mlít jen občas nebo příležitostně, ruční mlýnek vám určitě skvěle poslouží. Jeho koupi si ale dobře rozmyslete v případě, že plánujete mlít pravidelně. Umletí půl kila hladké mouky trvá při souvislém točení klikou 10-15 minut, což může být při pečení chleba dvakrát v týdnu dost nepohodlné. Navíc ruční mlýnek není vhodný na mletí kukuřice – sice ji zvládne, ale točení klikou vyžaduje velké fyzické úsilí. Pro pravidelné mletí proto v každém případě doporučujeme pořízení elektrického mlýnku.

Jak výkonný mlýnek potřebujete?

Zvolit správně výkon elektrického mlýnku je nejdůležitější. Určíte jej podle toho, jaké druhy obilných zrn plánujete mlít a v jakém množství.

  • Všechny mlýnky na obilí zvládnou běžné druhy obilovin, jako je pšenice, ječmen, oves, žito, špalda, amarant nebo menší množství rýže.
  • Pokud chcete mlít i tvrdší druhy, například kukuřici, cizrnu a větší množství rýže, vybírejte mezi mlýnky s minimálním výkonem 360 wattů. 
  • Čím vyšší výkon má mlýnek, tím je mletí rychlejší, přesto jsou nejvíce žádané 360wattové mlýnky a ne např. 600wattové. Je to proto, že pro použití v domácnosti jsou naprosto dostačující a pořizovat si výkonnější (a často dražší) mlýnek je zbytečné. Kvalita mouky bude v obou případech stejná.
  • Výkonnější mlýnky jsou vhodné pro ty, kteří chtějí mlít velká množství mouky. Obilí se umele rychleji. S mlýnkem, který má 600 W a více, umelete minimálně 220 g hladké mouky a 500 g hrubé mouky za minutu. Nejčastěji se tyto mlýnky pořizují do komerčního provozu.

Jaké mlecí kameny jsou nejlepší?

V současnosti se na výrobu mlecích kamenů používají tři druhy materiálů.

kameny ze směsi korundu a keramiky

Kameny ze směsi korundu a keramiky

Kameny ze směsi korundu a keramiky najdete v mlýncích KoMo, Sana a Hawos. Vyrábějí se v pecích za vysokých teplot a jejich hrubý povrch, který se nikdy neobrousí, dokáže umlít obilovinu rychle a bez zahřívání. Díky tomu nepřijdete mletím o výživné látky. Kameny jsou bezúdržbové, při pravidelném mletí se o očistu vůbec nemusíte starat. Pouze v případě, že byl mlýnek týden a déle odstavený, v něm nejdřív umelte hrst rýže. Rýže efektivně pročistí kameny od zbytků po minulém mletí. Druhou možností je otevřít mlecí komoru a vysát zbytky vysavačem.

žulové kameny

Žulové kameny

Čistě přírodní žulové kameny, které jsou součástí Salzburských mlýnků, se vyrábějí ručně. Každý kámen opracovává řemeslník tak dlouho, dokud při mletí mouky nedosáhne požadovaných výsledků. Při výrobě se nepoužívá žádná šablona, a tak je v každém mlýnku unikátní pár kamenů. Mohou mít například různý počet výřezů. Různá je většinou i rychlost mletí: jeden mlýnek může mlít rychleji než druhý, a to i přesto, že jde o stejný model. Vzhledem k náročnější výrobě jsou žulové mlýnky dražší, ale jinak mají stejné výhody i nevýhody jako kameny z korundu a keramiky. V jejich životnosti a stejně tak v kvalitě umleté mouky nebo v jednoduchosti údržby není žádný rozdíl.

ruční mlýnek toscana

Kameny ze směsi čediče a keramiky

Kameny ze směsi čediče a keramiky se obvykle využívají při výrobě ručních mlýnků a mají prakticky stejné vlastnosti jako kameny z korundu a keramiky.

mlýnky 2

Shrnutí k výběru mlecích kamenů

Žulové mlýnky si často kupují zákazníci, kteří u výrobků oceňují využití 100% přírodních materiálů a ruční řemeslnou práci. V žádném případě ale neuděláte chybu, pokud dáte přednost levnějším směsovým kamenům. Jejich odolnost je podobná a výsledky mletí taktéž. Pro někoho může být rozhodující, že na žulové kameny poskytuje výrobce 24letou záruku pro případ prasknutí nebo zlomení, zatímco na směsové je většinou "jen" 10-12 let. Zničení kamene je ale v obou případech málo pravděpodobné.

Poznámka: Aby si kameny zachovaly svou brusnou schopnost, je nutné si dát pozor, abyste nemleli mokrá nebo zvlhlá zrna. To samé platí, pokud budete mlít koření. Mokré materiály většinou povrch kamenů zalepí, a když je nevyčistí ani rýže, nezbývá než koupit náhradní.

Jak se liší kvalita mouky z jednotlivých mlýnků?

Všechny mlýnky umožňují nastavit hrubost: můžete mlít hladkou, polohrubou i hrubou mouku. Výsledky mletí jsou srovnatelné a neplatí, že výkonnější mlýnek nebo mlýnek s tím či oním kamenem namele mouku vyšší jemnosti. V případě, že chcete opravdu jemnou mouku třeba na vánoční cukroví, je třeba ji prosít. Na to vám postačí obyčejné ruční síto, ale pokud budete prosívat větší množství mouky a chcete si ušetřit práci, na některé mlýnky (KoMo a Sana) se dá dokoupit elektrické síto.

Jakou kapacitu násypky vybrat?

Každý mlýnek má různě velkou násypku. Do některých se vejde 560 g zrn, do jiných 850 nebo i 1500 g. Toto kritérium není zas tak podstatné, jen s větší násypkou máte výhodu, že pravděpodobně nebudete muset dosypávat zrna. Nejčastěji mají mlýnky násypku o kapacitě 850 g zrn, což je množství dostačující pro přípravu více než kilového chleba. Větší násypku ocení hlavně komerční provozy.

Je důležitý materiál dřevěného pláště?

MLÝNKY NA OBILÍ

Pro výrobu mlýnků se používají různé druhy dřeva: bukové, dubové, modřínové, javorové apod. Na druhu použitého dřeva při vašem výběru nezáleží. Na čem už vám může záležet je to, zda je mlýnek z masivu nebo překližky, případně z jejich kombinace. Rozdíl je hlavně ve vzhledu – masivní mlýnky zkrátka vypadají lépe. To ale neznamená, že mlýnek z překližky je méně kvalitní nebo že by jeho životnost byla omezená. Jak masivní, tak překližkové mlýnky pocházejí od spolehlivých výrobců. Vyberte si podle toho, co se vám více líbí.   

Závěrečné shrnutí

Nejdůležitější informací je, že všechny mlýnky na obilí mají srovnatelné výsledky. Každý z nich umele kvalitní mouku, a tak v tomto ohledu máte výběr jednoduchý.

Ani v předpokládané životnosti není zásadní rozdíl, všechny mlýnky jsou konstruovány k dlouholetému používání (klidně několik desítek let).

Hlavní otázkou jsou tedy druhy obilí, které budete mlít. Budou to měkké druhy, nebo i tvrdé? Na měkká zrna vám postačí mlýnek o výkonu nižším než 360 W, na tvrdá zrna 360 W a více. Většina uživatelů si rovnou vybírá 360wattový mlýnek i přesto, že kukuřici zatím mlít neplánuje. Vaše využití mlýnku se časem může změnit, například když budete mít vy nebo někdo z vaší domácnosti bezlepkovou dietu. Kukuřičná mouka je pro bezlepkáře nejčastější náhradou pšeničné.

Co se týká mlecích kamenů, je úplně jedno, jaké ve vašem mlýnku budou. Výsledky mletí budou stejné.

Ani velikost násypky není příliš podstatná, může se stát rozhodujícím faktorem snad jen při váhání mezi dvěma téměř stejnými mlýnky. V tomto případě záleží na vašich preferencích.

V případě, že budete mlít příležitostně, můžete vybírat i mezi ručními mlýnky.

Tip navíc: Kombinace mlýnku a vločkovače

vločkovač + mlýnek

Některé mlýnky lze koupit společně s vločkovačem jako dva přístroje v jednom. Mlýnek je v této chytré kombinaci vždy elektrický, vločkovač může být elektrický nebo ruční (mechanický). Je celkem jedno, jaký vločkovač si vyberete, protože i s tím ručním připravíte vločky rychle a jednoduše. Točení klikou nevyžaduje žádné velké úsilí a zvládnou jej i děti, navíc obvykle potřebujete malé množství. Nejvhodnější pro mletí jsou ovesná zrna, a to kvůli jejich vyššímu obsahu olejů. Ostatní obiloviny lze umlít na vločky za předpokladu, že je na chvíli namočíte do vody, aby vsákly trochu vlhkosti. Vločkovače jsou vhodné i pro rychlé mletí koření.

Potřebujete poradit?

Ať už máte jakoukoli otázku, nebo potřebujete zjistit nějaký specifický detail, napište nám nebo zavolejte. S mletím mouky máme bohaté zkušenosti a určitě vám dokážeme poradit, který mlýnek bude pro vás tím pravým!

+420 800 110 990
+420 776 584 237
objednavky‌‌M‌‌sana-store.com

Informační oznámení: Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online, v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.